Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Чуждестранните инвестиции в Русия - мъртви като пирон

Какво предстои на държава, в която компаниите не могат да инвестират или да продават? Чуждестранните инвеститори масово се изтеглят от Рус...Какво предстои на държава, в която компаниите не могат да инвестират или да продават?

Чуждестранните инвеститори масово се изтеглят от Русия след безпрецедентните международни санкции срещу страната, но Кремъл се опитва да ги принуди да останат.

 

САЩ, ЕС и други "западни" суперсили реагираха на продължаващата инвазия на Русия в Украйна с историческа сила, като отрязаха страната от международната финансова система чрез множество санкции, които по своя мащаб са сравними единствено с финансовата обсада на Япония от страна на САЩ през 1941 г.

 

В стремежа си да спре отлива на чуждестранни компании Русия реагира, като въведе серия от мерки за капиталов контрол върху инвеститорите, крайни тактики, които напомнят на лява военна хунта, както описва пред "Инвестмънт монитор" инвеститор, сътрудник в Института за изследване на външната политика. "Тези контрамерки забавят кръвотечението, но не правят нищо, за да го спрат да се превърне в терминална рана. Преките чуждестранни инвестиции [ПЧИ] в Русия са мъртви като нокът."

 

Превръщане на Русия в икономика парий

Финансовите санкции, наложени от "Запада", задушават руската икономика чрез координирана атака, насочена най-вече към банковия сектор на страната.

 

Наказателните мерки целят да откъснат руското правителство от около 600 млрд. долара резерви (в световен мащаб), държани от централната банка, като забраняват всички транзакции с нея и други. Те също така отнеха достъпа на Русия до щатския долар и забраниха на някои руски институции да имат достъп до Swift - основната система за съобщения, използвана от банките за извършване на транзакции.

 

Тези действия засягат около 400 млрд. долара от резервите на Русия на Запад, като на практика ги замразяват. Резултатът? Много силен натиск върху финансовата система на Русия, за който свидетелства нарастващата паника в страната, тъй като гражданите и предприятията правят банкови обиски от страх, че скоро ще влязат в сила ограниченията за теглене на пари. Намаляването на възможността на Русия да използва валутните си резерви, за да подкрепи финансовите си институции, ще бъде задушаващо, добавя той.

 

Макар че Кремъл е изградил "крепостен баланс" (гореспоменатите 600 млрд. долара), той далеч не е непробиваем.

 

"Хората забравят колко бързо изгарят парите в тези кризисни ситуации и как целият ти авторитет за дългосрочен достъп зависи от способността ти да запазиш дългосрочни кредити", казва инвеститор. "Дори ако утре настъпи мир, доверието в руския пазар е изчезнало за дълго време."

 

Но много компании са в капана на Русия. Отчуждаването от дадена страна рядко е бърз процес, дори и в най-добрите времена (т.е. когато не е във война или под санкции). Така че за мултинационалните компании, които вече са в Русия, бързото напускане вече е почти невъзможно.

 

На 1 март Кремъл обяви, че подготвя президентски указ, който временно ще ограничи възможността на чуждестранните инвеститори да продават руски активи. Подробностите за начина, по който ще се постигне това, засега остават неясни.

 

Накратко, докато западните чуждестранни инвестиции в Русия са спрени в обозримо бъдеще, повечето международни компании, които искат да се освободят от своите дялове или операции в Русия, засега са в застой, заложници както на действията на Кремъл, така и на санкциите на Запада. Въпреки това съобщенията за напускане са мощен политически инструмент, който делегитимира инвазията на Путин в Украйна - оръжие, което много компании вероятно ще използват. 

 

 Източник: https://bulgaria24.tv/

 

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.