Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Интересни факти за "златната треска" в Калифорния

 На 24 януари 1848 г. Джеймс У. Маршал, работник в дъскорезницата на Джон Сътър, открива малки жълти парчета във водното колело. Той ги зане...

 На 24 януари 1848 г. Джеймс У. Маршал, работник в дъскорезницата на Джон Сътър, открива малки жълти парчета във водното колело. Той ги занесе на собственика. След като внимателно проверили намерения метал, те с изненада разбрали, че това е злато.


Не може да се каже, че тази новина много зарадва Сътър. Трябваше да пътува много в Америка, преди да купи имението си в Калифорния. Какво ще се случи, ако авантюристи от цял ​​свят разберат за находката и се втурнат тук?


Сътър настоя Маршал да запази новината в тайна. Но възможно ли е да се спасят такива новини?


Скоро се разпространиха слухове за златото и още през март първите златотърсачи се появиха в имението Сътър. През август 1848 г. в New York Herald се появява статия за невероятните златни запаси по бреговете на руската река. Страховете на г-н Сътър не бяха напразни: тук се втурнаха златотърсачи от цял ​​свят. Освен това неговият бизнес също се срина, работниците предпочитаха да мият злато, отколкото да работят за собственика. Нещо повече, заселници се заселват на неговата земя, крадат зърно и добитък.За кратко време населението на Сан Франциско нараства многократно. За златото се втурна от цял ​​свят. Около 300 000 души дойдоха в Калифорния с надеждата да забогатеят. Правителството на САЩ дори въведе данък върху чужденците, дошли в Калифорния за златни мини. Те трябваше да плащат 20 долара на месец, значителна сума за онова време, но как тези 20 долара можеха да спрат търсещите богатство - всеки се надяваше да спечели много повече.


Някой наистина стана милионер за кратко време, но късметът не се усмихна на мнозина, след като продадоха имуществото си, за да стигнат до приказната Калифорния, те се превърнаха в просяци. Казват, че не миньорите са спечелили най-много от "златната треска", а търговците, които са доставяли тук храна, дрехи и инвентар. Те наистина спечелиха значителни суми - само през 1850 г., според официални данни, 57 хиляди души се занимаваха с добив на злато в Калифорния.


Още през 1852 г. добивът на злато беше рязко намален: имаше все повече и повече миньори и, уви, имаше все по-малко злато. Никой не очакваше лесно злато. Скоро златотърсачите започват да напускат Калифорния и през 1855 г. "златната треска" свършва тук.


По това време Сан Франциско се превърна в доста голям град, но имението на г-н Джон Сътър беше напълно унищожено.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.