Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Интересни факти за бананите

Бананът получава името си от арабската дума „banan“, което означава пръст. Общо 16,5 милиона банани се отглеждат в Индия всяка година и Инди...Бананът получава името си от арабската дума „banan“, което означава пръст.


Общо 16,5 милиона банани се отглеждат в Индия всяка година и Индия е водещият производител на банани в сравнение с останалия свят.


Световният рекорд за ядене на банани за 1 час е 81 банана.


Бананите от сорта Goldfinger (Goldfinger) нямат вкус като „класически“, те са по-скоро като ябълки. Това е хибрид, отгледан от Филип Роув, който се отглежда в малки количества в Австралия.


Бананите са много полезни и питателни за организма. Те съдържат голямо количество сравнително редки витамин В6, калий и фибри, както и редица микроелементи: желязо, мед, цинк, селен, магнезий, калций и фосфор. Смята се също, че тези, които редовно консумират банани, имат значително по-малък риск от рак и сърдечни заболявания.


Сейшелският остров Мае е единственото място в света, където растат златни, червени и черни банани.


Плодовете на бананите узряват по-добре и стават по-вкусни, ако се берат от "дървото" полузелени.


Текстилният банан, или абака (Musa textilis), е широко известен - леко и издръжливо влакно, получено от фалшиво стъбло на този вид, известно като манила коноп, се използва за направата на морски въжета и риболовни мрежи.


В света има повече от хиляда разновидности на банани, но повечето от тях са негодни за консумация. В момента на планетата има само 5 вида сладки, годни за консумация и устойчиви на болести банани: Раджапури, Майсур (сладко-кисел), Сладолед, Робуста и Дамски пръст.


През 30-те години на миналия век бананите са обявени за „непатриотичен“ плод в нацистка Германия (валутата, необходима за закупуването им, е използвана за други цели). Като част от тази кампания германски лекари издадоха "предупреждения за опасностите" от банана, чиято употреба уж води до "чревен волвулус". Управителите на магазини за плодове бяха задължени да разлепят плакати с надпис „Истинският патриот яде немски ябълки“.


Изразът "бананова република" се отнася за малки държави с нестабилна политическа среда и икономическа зависимост от чужд капитал, който идва от износа на банани. Терминът "бананова република" е използван за първи път от О. Хенри в сборника с разкази "Царе и зеле" през 1904 г. (Корней Иванович Чуковски използва израза "плодова република" в превод на руски).


Бананите ще ви направят по-умни. 200 студенти от университета в Туикенъм (Великобритания) са яли банан за закуска, обяд и вечеря под лекарско наблюдение. Резултатите от техните изпити са надминали представянето в сравнение с други.


Всяка година в света се изяждат 100 000 000 000 банана, което прави този продукт четвъртият по големина сред всички земеделски култури, след само пшеницата, ориза и царевицата.


Американците ядат банани много повече от другите плодове. Всяка година в САЩ се падат почти 12 килограма банани на човек, което е повече от консумацията на ябълки и портокали, взети заедно.


В коя страна смятате, че има най-много банани? Отговор: в Уганда, където всеки жител изяжда повече от 220 килограма банани годишно, тоест те имат банани за закуска, обяд и вечеря.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.