Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Конно поло - игра за аристократи

Конното поло се счита за най-древната отборна игра в света, която се появи преди повече от две хиляди години и беше широко разпространена в ...Конното поло се счита за най-древната отборна игра в света, която се появи преди повече от две хиляди години и беше широко разпространена в Персия и Индия. Именно в Индия офицерите от английската армия се запознаха с тази игра, благодарение на тях полото се разпространи в цяла Европа. Самата дума "поло" също идва от Индия и се превежда като "дърво". Пръчките за тази игра са направени от дърво. Интересното е, че в Индия поло се играе не само на коне, но и на слонове.


Благодарение на британците полото се превърна не просто в популярно народно забавление, а в спорт с правила, които позволяват състезания, включително международни. Първата документирана игра на поло в Англия се провежда през 1869 г. Между другото, британците първоначално нарекоха този спорт "хокей на кон". От Англия полото се разпространява не само в цяла Европа, но и в целия свят. Например през 1875 г. поло започва да се играе дори в далечна Аржентина.


В Руската империя тази игра също е била известна. Тя беше особено популярна сред кавалерийските офицери. Например, дори великият княз Петър Николаевич, внук на император Николай I, участва в състезания по поло. Конното поло винаги е било занимание на аристокрацията, тъй като това хоби изисква значителни разходи.


Зрителите, които гледат мача, веднага ще забележат, че игрището за поло е много по-голямо от футболното игрище. Дължината му е 275 метра, а широчината му е около 180. Всеки отбор се състои от четирима ездачи, чиято цел е да ударят вратата на противника, която е широка 7 метра 30 сантиметра. Играчите са "въоръжени" със специални стикове, а диаметърът на топката е около 8 сантиметра. Най-често играта се състои от шест периода (чакери), като продължителността на всеки от тях е седем минути.


Дори за кратък период от време конете успяват почти да избият тревата на терена, така че по време на почивките можете да видите любопитна гледка - зрителите излизат на поляната и помагат на работниците да карат парчета трева на тяхно място. За играта те използват специална порода коне - пони понита. Лидер в развъждането им е Аржентина. Цената на всеки кон е около 50 000 долара. В същото време всеки спортист има няколко от тях, можете да ги промените дори по време на играта.


Конното поло дори беше включено в програмата на пет олимпиади: през 1900, 1908, 1920, 1924 и 1936 г. В следвоенните години полото е изключено от списъка на олимпийските спортове. Освен това това е направено с много интересна формулировка: през 1924 и 1936 г. Предимството на спортистите от Аржентина беше толкова очевидно, че МОК реши защо да провежда състезания по конно поло, ако победителят е известен предварително. От 1987 г. се провеждат Световни първенства по поло.


Именно в Аржентина живее най-титулуваният играч на поло в света. Името му е Адолфо Камбиасо. За любителите на този спорт Cambiaso е истинска легенда. Но конното поло далеч не е най-популярната игра в света. Следователно звездите на аржентинския футбол са известни в спортния свят много повече от Адолфо Камбиасо.


По време на мача отборите сменят головете след всеки отбелязан гол. Това се обяснява с факта, че един от отборите трябва да играе срещу слънцето, което заслепява очите. Размяната на голове е необходима, за да се изравнят шансовете на съперниците. По принцип слънцето има влияние и върху играчите в други спортове, но никъде другаде не сменят целта толкова често.


Щеките за конско поло най-често се правят от бамбук. Понякога се използват върба и комбинирани материали. Според правилата на този спорт щеката е позволено да се държи само в дясната ръка. Могат ли левичарите да играят поло? Разбира се, че могат. Но и за тях не се правят изключения, пръчката трябва да се държи в неудобна дясна ръка.


Въпреки факта, че конното поло не е включено в програмата на Олимпийските игри от много години, федерацията на този спорт не губи надежда да се върне в олимпийското семейство. В момента конното поло се култивира в повече от 70 страни по света. Лидерите са Аржентина, Англия, Австралия, САЩ, Индия, Пакистан.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.