Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

9 невероятни неща, които ни се случват, докато спим

В процеса на почивка ние практически сме откъснати от външния свят, но мозъкът ни не спира да работи. 1. Преживяваме множество цикли на сън ...В процеса на почивка ние практически сме откъснати от външния свят, но мозъкът ни не спира да работи.

1. Преживяваме множество цикли на сън

Първо, тялото преминава през първия етап на не-REM сън. Започваме да дреме, но все още частично осъзнаваме заобикалящата ни действителност. След втория и третия етап започва фазата на REM съня. По време на него имаме мечти. Пълният цикъл е 90-120 минути и се повтаря 4-5 пъти на вечер.

2. Молекулярните остатъци се елиминират от мозъка

Според изследвания по време на сън системата за елиминиране на отпадъците се активира. Цереброспиналната течност се движи през мозъка по-бързо. Това премахва токсичните вещества. Например, молекулярните остатъци, които се натрупват в течение на един ден, могат да доведат до Алцхаймер и деменция.

3. Новата информация се съхранява в паметта

По време на сън мозъкът премества информация от краткосрочната памет към дългосрочната памет. Ето защо сънят е толкова важен за ученето. Той буквално помага да се консолидира получената информация за бъдеща употреба. Така че, ако трябва да минете изпита, по-добре да спите, отколкото да се тъпчете цяла нощ.

4. Временно губим способността да се движим.

По време на сън мозъкът изключва невроните, отговорни за движението. Тази временна парализа е необходима за нашата собствена безопасност. Благодарение на него ние не ритаме, не блъскаме и изобщо не възпроизвеждаме действията си от сънища. Това състояние обикновено трае около 20 минути.

5. Мозъкът попълва енергийните резерви

Тялото като цяло и мозъкът в частност се нуждаят от достатъчно сън, за да функционират правилно. Това обяснява защо преяждаме, когато не спим достатъчно. Липсата на сън произвежда повече от хормона на глада грелин. В това състояние сме привлечени от висококалорични храни и прости въглехидрати като понички или хляб.

6. Автоматизираме двигателните умения

Мозъкът консолидира информация за придобитите двигателни умения. След като информацията за дадено действие попадне в слепоочния лоб, вече няма нужда да мислите за него. Ще го направите автоматично. Така че, ако искате да станете по-добри в шофирането, танците или играта на тенис, спете по-дълго.

7. По време на сън  вземаме големи решения

Ако се разкъсвате между две възможности, подремнете. Изследванията показват, че мозъкът ни обработва сложни проблеми, докато спим. Когато се събудите, ще бъде по-лесно да вземете решение.

8. Отдалечаваме се от реалността

По време на фазите на дълбок сън мозъкът е изключен от външния свят. Това обяснява такива явления като говорене и ходене насън. Според Американската национална фондация за съня вероятността от необичайно поведение се увеличава, когато не спим достатъчно. Така че опитайте се да спите поне 7-8 часа.

9. Имаме повишена креативност

Търсите вдъхновение? Учени от Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че по време на сън мозъкът улавя далечни асоциации между информацията. През деня просто не ги забелязваме. След сън участниците в експеримента са с 33% по-склонни да намерят креативни решения.


Източник: Agencia.bg

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.