Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

5 начина да изгорите повече калории без упражнения

1. Поддържайте стайната температура ниска Опитайте се да поддържате стайната температура хладна, особено по време на сън, и излизайте навън ...1. Поддържайте стайната температура ниска

Опитайте се да поддържате стайната температура хладна, особено по време на сън, и излизайте навън по-често. Студът увеличава количеството на кафявата мазнина – вид мастна тъкан, която изразходва енергия за затопляне на тялото. Учените са установили, че при възрастни 50-100 g кафява мазнина увеличава енергийните разходи със 150-300 kcal на ден.

Проучване от 2014 г. показа, че когато има кафява мазнина, продължителното излагане (5–8 часа) в студена стая значително увеличава разхода на енергия, ускорява оползотворяването на глюкозата в тялото и подобрява инсулиновата чувствителност.


А проучване на Francesco Celia и Paul Lee установи, че редовният сън в студена стая (19 ° C) в продължение на един месец увеличава обема на кафявите мастни клетки с 42% и тяхната метаболитна активност с 10%. В допълнение, участниците в проучването са имали повишена чувствителност към глюкоза, както и повишаване на лептин (хормон, който потиска апетита) и адипонектин (увеличава инсулиновата чувствителност, има противовъзпалителни и антиатерогенни ефекти).


2. Сядайте по-често на пода

Ако гледате телевизия на пода, вместо на мек диван или фотьойл, повече мускули се свиват, само за да поддържат тялото ви в определена позиция. Освен това отнема повече енергия, за да седнете на пода и да станете извън него.

Тялото ни е създадено да изпълнява пълен клек, а съвременният човек го изпълнява само в половината диапазон през целия ден. В резултат на това постепенно губим гъвкавостта и подвижността на ставите.

Възстановявайки пълния обхват на движение, ще подобрите стойката си, ще поддържате мускулите и сухожилията си гъвкави и дори ще удължите живота си. Бразилско проучване от 2012 г. установи, че невъзможността да се седи на и от пода без помощта на ръцете увеличава риска от смърт в напреднала възраст.

3. Дъвчете дъвка

Джеймс Левин и Полет Бокол от клиниката Майо установиха, че дъвченето на дъвка увеличава разхода на енергия с 11 kcal на час.

Нещо повече, дъвката ви помага да консумирате по-малко калории и въпреки това да се чувствате по-енергични. Катлийн Мелансън, професор по хранене в университета на Роуд Айлънд, е изследвала ефектите на дъвката без захар върху управлението на теглото. Когато участниците в проучването дъвчат дъвка в продължение на един час сутрин (три 20-минутни сегмента), те консумират 67 калории по-малко за закуска и не ги компенсират през деня.

4. Разхождайте се, слушайки  динамична музика

Проучване от 2016 г. на италиански учени установи, че слушането на енергична музика ускорява сърдечната честота.


Една група участници върти педалите на велоергометър на музика с темп от 150-170 BPM, друга на ритмична музика с висок BPM, а третата изобщо не е имала музика. В резултат на това групите, трениращи на енергична музика, достигат аеробната зона по-бързо (50-60% от максималната сърдечна честота), а след достигане на прага от 75% от максималната сърдечна честота, ритмичната музика им помага да поддържат темпото и да ускоряват.


Ако не правите кардио за себе си, тогава просто се насладете на ритмична музика, например на работа или в магазина. Така ще се движите по-бързо и ще изгорите повече калории.

5. Получете нови знания

В спокойно състояние мозъкът консумира около 420 kcal на ден и използва около 60% от цялата глюкоза в тялото. А по време на активна умствена дейност приемът на калории се увеличава още повече.

Няколко британски експеримента показват, че предизвикателните задачи увеличават приема на глюкоза. По време на експеримента едната група изпълнявала прости действия, като многократно натискане на бутон, докато другата група решавала математически задачи. Участниците, решаващи трудни примери, имаха спад на нивата на глюкоза. Това означава, че са изгорили повече калории в процеса.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.