Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

5 000-годишна верига от камъни е открита на дъното на езеро в Европа

Археолози от Института за изследване на езерата в Лангенарген съобщиха за проучването на керни в дъното на езерото Констанс, което се намира...Археолози от Института за изследване на езерата в Лангенарген съобщиха за проучването на керни в дъното на езерото Констанс, което се намира на границата на Германия, Австрия и Швейцария. Първите резултати потвърдиха, че тези камъни са на около 5000 години.


Подводна линия от 170 керна в езерото беше открита през 2015 г. Те образуват 20-километрова ивица, успоредна на брега на езерото, на 200 метра от него. Всяка пирамида достига тридесет метра в диаметър и почти два метра височина.


Всички керни са разположени върху слой от езерни отлагания, които са се образували след оттеглянето на ледника Рейн преди повече от 10 000 години. Като част от ново проучване археолозите използваха специално оборудване, за да премахнат материал около една от пирамидите, за да видят структурата на слоевете от дъното на езерото до камъните.


Изследователите вече са открили парче дърво със следи от примитивна човешка обработка - това е един от многото показатели, които помогнаха да се определи времето на построяването на пирамидите. Всички структури са приписани на неолита.

Урс Лайцингер от Археологическия музей на кантон Тургау вярва, че няколко села на брега на езерото са участвали в изграждането на такава монументална структура. Целта на керните все още не е определена, но ученият спекулира, че керните може да са имали някакво значение за култовите и процеса на погребение, служейки като място за събиране на хора или използвани за подпомагане на риболова.


Екипът от археолози планира да продължи разкопките, за да получи отговори на въпросите си и да разкрие тайните на такава необичайна подводна находка.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.