Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Да бракувате ли старата си кола?

  Бракуване или спиране от движение - това е въпросът, който хората започват да си задават, когато автомобилът ми се развали. Нека разгледам...

 

Бракуване или спиране от движение - това е въпросът, който хората започват да си задават, когато автомобилът ми се развали. Нека разгледаме заедно какви са възможностите, за да може да вземете информирано решение върху този въпрос.

Дънък при бракуване на МПС

Когато един автомобил се бракува в България, собственикът му не дължи такъв данък, у нас няма данък за дерегистриране на автомобил. Т.е. собственикът му не трябва да плаща нищо такова.  Няма данък за бракуване на превозно средство.

Още повече, че от момента на дерегистрация на автомобила в КАТ и след като бъде снет от отчет в общината, собственикът вече не дължи никакви данъци, освен тези, които са дължими към момента.

Неплатен данък МПС

Ако искате да продадете колата си за скрап, обаче, се притеснявате, че не може да изпълните тази процедура, защото имате неплатени данъци? Ние нямаме изискване да сте си платили данъците, когато изкупуваме старата Ви кола. Това Ваше задължение си остава към общината и тя ще си го търси по един или по друг начин. Не е задължително условие, обаче, за предаването на превозното Ви средство за дерегистрация.

Същото важи и ако имате глоби към КАТ, те нямат отношение към автомобила и Вие спокойно може да го бракувате дори с такива задължения. Все отнякъде трябва да започнете да ги спирате.

Бракуване или спиране от движение

Затова, когато възникне въпроса, кое е по-изгодно, трябва да обмислим внимателно. При бракуване на МПС, колата незабавно се отписва и данъците за нея спират да текат. Дължите само онези данъци, застраховки и такси, които са натрупани към момента.

При спиране от движение, обаче, данъците за автомобила Ви продължават да текат. Трябва да платите и техническия преглед. Тъй като ако остане повече от 3 месеца без преглед, могат да я вдигнат. Не дължите задължителна застраховка "гражданска отговорност", но данък МПС към общината продължава да върви. Тук пресметнете изгодно ли ще Ви бъде да закупите части за ремонт, да платите ремонта и след това годишния технически преглед.

И това не е всичко - ще трябва да сключите застраховка и ще дължите още данъци.

Отписване на автомобил от данъчното

Ако, все пак, решите да продадете колата си за скрап, тогава вече Ви трябва удостоверение за дерегистрация. С номерата на колата и документа за бракуване, отивате в КАТ и отписвате автомобила. Веднага след това той бива снет от отчет и в общината. А след като е отписан, Вие, вече не дължите други данъци за него, освен онези, които са натрупани към момента.

Така че направете си добре сметката, пресметнете плюсовете и минусите, пък после преценете. Защото, ако съберете спестените пари от ремонта, а към тях прибавите тези от продажбата на старата кола за скрап, сумата може да Ви позволи по-нова кола.

Ако пък прецените, че Ви устройва да спрете колата от движение, за да съберете пари за ремонт, включете и дължимите данъци в сметката. После прибавете и другите разходи и преценете заслужава ли си.

Ние от Екометал инженеринг оставаме на разположение за оценка на Вашия автомобил всеки ден от 08 до 20 часа. Кол центъра ни работи за Вас, включително събота и неделя.

 

 

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.