Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Кукерство и сурвакарство в България: Наследство и традиции

Предстоят редица събития, свързани със СУРВА! Кукерство и сурвакарство в България: Наследство и традиции Кукерството и сурвакарството са две...

Предстоят редица събития, свързани със СУРВА!

Кукерство и сурвакарство в България: Наследство и традиции


Кукерството и сурвакарството са две от най-известните и дълбоко вкоренени традиции в България. Те са свързани със селското календарно обредност, отразявайки връзката на българите със сезонните обръщения и жизнените цикли на природата. Тези обичаи преживяват векове и продължават да бъдат празнувани в много региони по време на различни празници, като Трифон Зарезан, Баба Марта и Кукеров ден.


Кукерството е обичай, който се свързва с прогонването на злите сили и привличането на доброто и родителската плодородие. Кукерите са мъже, облечени в богато украсени костюми и маски, които използват голямо разнообразие от ритуални аксесоари и инструменти. Техните представления често са съпроводени от хореографии и ритуални танци, придружавани от силни ритми и звуци от ударни инструменти. Кукерите обикалят по селата, извършвайки различни ритуали и обреди, с които се вярва, че изгонват злото и осигуряват благополучието през годината.


Сурвакарството, от друга страна, е обичай, свързан със здравеопазването и пожеланията за щастие и процъфтяване. Сурвакарите са обикновено деца, облечени в ярки и цветни костюми, които носят специални украшения и ритуални принадлежности. Те посещават домовете в селата и градовете, като поздравяват домакините с пожелания за здраве и благоденствие. Сурвакарите използват специални пръчици, наречени сурвачки, с които леко похлупват децата и възрастните по гърба, вярвайки, че това ще премахне злите влияния и ще им осигури здраве и сила.


Тези традиции имат дълбоки корени в българската култура и са свързани с вярванията и символиката на народа. Те изразяват желанието за благополучие, родовитост и хармония с природата. Кукерството и сурвакарството са също така важни елементи от културното наследство на България и са били признати от ЮНЕСКО като нематериално културно наследство на човечеството.Въпреки предизвикателствата на модерния свят, кукерството и сурвакарство продължават да се практикуват и пазят живи в България. Те са не само празници и обичаи, но и събития, които обединяват хората и поддържат традициите и културното наследство на народа.


В съвременното общество кукерството и сурвакарството искат да преодолеят пределите на времето и пространството, като се превръщат в събития от национално и международно значение. Празнуванията се привличат все повече туристи и любители на фолклора, които искат да се потопят в българската култура и да се насладят на уникалната атмосфера на тези обичаи.


Кукерите и сурвакарите са културни герои, които носят със себе си богатството на българския фолклор и традиции. Те са живи примери за солидарността, общността и уважението към природата и хората. През годините тези обичаи са се променяли и адаптирали към съвременните условия, но същността и символиката им продължават да остават непокътнати.


Кукерството и сурвакарството в България са не просто празници и ритуали, а живи връзки с богатото наследство на миналото. Те са светли примери за запазването на културното наследство и преоткриването му от новите поколения. През тях се препраща посланието за вярата във вечните ценности и защитата на идентичността и уникалността на българския народ.Календарен график на кукерските събития можете да видите тук!

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.