Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Колко често да изцеждате кърмата?

  Когато за първи път имате бебе, може да ви се стори, че не правите нищо, освен да го храните, така че да знаете колко често да изпомпвате ...

 


Когато за първи път имате бебе, може да ви се стори, че не правите нищо, освен да го храните, така че да знаете колко често да изпомпвате кърма с помощта на помпата за кърма, независимо дали цедите по задължение или просто трябва да изцеждате, е от съществено значение.

Въпреки че винаги бихме препоръчали да кърмите бебето си колкото е възможно повече, когато то се нуждае от храна, знаем обаче, че това не винаги е възможно. Не само изпомпването на млякото е ефективен начин за поддържане на добро количество мляко, то е добра идея за майки, които трябва да се върнат на работа или ако се борите да накарате бебето си да засуче.

Разбира се, няма да искате да сте прикрепени към помпата си за кърма цял ден, когато искате да прекарате време в общуване с бебето си, но ще искате да опитате и да имитирате моделите на хранене на вашето бебе, когато става въпрос за това колко често да изпомпвате кърмата

Колко често да изцеждате кърмата?

Според специалистите трябва да се стремите да изцеждате млякото си 8-12 пъти на ден в рамките на 24 часа. Това може да звучи много, но няма нужда да задавате фиксирани часове през деня и можете просто да го включите в ежедневието си.

Интервалите между изцеждането трябва да бъдат не повече от четири часа през деня и шест часа през нощта. По време на нощното изпомпване 3 сутринта е идеалното време за изцеждане, тъй като това е, когато тялото ви освобождава хормона пролактин, който произвежда вашето мляко.

Колко често изцеждате наистина зависи от възрастта на вашето бебе и други променливи, като например колко време имате, колко сте стресирани и кое е времето на деня.

Колко мляко трябва да произвеждам, когато изцеждам?

Ако млякото ви е пълно, трябва да произвеждате около 750-1035 ml  за 24 часа, което е около 30-40 ml на сесия на изцеждане. Струва си да се отбележи, че е по-вероятно да произвеждате повече мляко сутрин, така че може да откриете, че по-голямата част от него се произвежда през първата половина на деня.

Разбира се, всяка майка и бебе са различни, така че не се обезсърчавайте, ако не покривате товаколичество. Ако се чувствате загрижени за количеството мляко, което произвеждате, консултирайте се с вашия лекар, акушерка или консултант по кърмене.

Графици на изпомпване

Ако избирате да се изцеждате само с помпа, тогава трябва да започнете да изцеждате кърма в рамките на шест часа след раждането. Двойната електрическа помпа за кърма често е най-добрият начин за установяване на добър поток от мляко, отколкото ръчна помпа за кърма, тъй като това е физически трудна работа. Колкото по-често изцеждате, толкова повече мляко ще произвеждате, така че е важно да изцеждате 8-12 пъти на ден, след като бебето се роди.

 

Преди да започнете с изцеждането, трябва да знаете как правилно да съхранявате кърмата си, както и как да използвате помпата си за кърма, особено за тези ранни сутрешни кърмения, когато може да се чувствате малко сънливи. По-долу сме посочили пример за типичен график за изпомпване.

График на изцеждане на новородено – всяка сесия на изцеждане трябва да продължи около 15 минути

3 сутринта

5 сутринта

7 сутринта

9 сутринта

11 сутринта

13:00 ч

3 следобед

6 вечерта

9 вечерта

12 на обяд

График на изпомпване за 4-6 месеца – всяка сесия на изцеждане трябва да продължи около 15-20 минути

6 сутринта

9 сутринта

13:00 ч

7 вечерта

11 вечерта

6 месеца плюс график за изцеждане – всяка сесия на изцеждане трябва да продължи около 20 минути

7 сутринта

11 сутринта

3 следобед

10 вечерта

Когато бебето ви достигне границата от четири или шест месеца и сте готови да намалите количеството, което изцеждате, важно е да правите това постепенно. Започнете, като спрете едно от ежедневните си изпомпвания наведнъж, изчакайте няколко дни, докато тялото ви се адаптира към този спад и след това намалете друг интервал от време, докато достигнете броя на помпи, който искате на ден.

 

За още полезни съвети или просто да си изберете подходяща помпа за кърма посетете онлайн магазин tedko.bg.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.