Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Как да използвате музиката, за да подготвите детето си за училище?

Бебетата започват своето музикално развитие още в утробата. Може ли музиката наистина да ни направи по-умни? Изследванията показват, че от 1...
Бебетата започват своето музикално развитие още в утробата. Може ли музиката наистина да ни направи по-умни? Изследванията показват, че от 16-та седмица на бременността, когато се формира слуховата функция, бебетата започват своето музикално развитие. Тяхното ранно адаптивно излагане на звуци, включително онези познати звуци от гласовете на родителите, подобряват изключително развитието на първите умения за обработка.

Неврологията ни учи, че мозъкът на детето е пластичен. С това имаме предвид, че е ковък и има способността да се променя. Първата година от живота, повече от всяка друга година, детето ще претърпи най-бързата промяна в размера и функцията на мозъка, тъй като всички сетивни рецептори се активират. Интригуващо е, че невроизображенията показват, че само музиката включва големи сектори от мозъка на детето, отваряйки важни невронни пътища, които ще се превърнат в основни и странични пътища за всяка част от анализиране и усвояване на информацията.

Всички бихме искали да мислим, че децата ни ще израснат интелигентни, с високи  академични постижения. Истината е, че учебният процес е изпъстрен с предизвикателства и всяко дете ще има уникален интелект и склонност към учене. Едно нещо, което знаем за сигурност е, че участието на родителите в когнитивното стимулиране от най-ранните години ще помогне за формирането на солидни основи, които са в основата на по-успешното пътуване в училище.

И така, какво могат да направят родителите, за да подготвят бъдещите ученици за училище?

 

Пейте сякаш никой не ви слуша

Пеенето на детски песнички на детето ви, колкото и старомодно да изглежда, ще го накара да започне да се развива с летящ старт. Децата стават особено отзивчиви, защото възниква реципрочна комуникация, когато започнат да ви имитират с  определени звуци, тонове или думи, които разпознават. Използването на височина и ритъм в римите и приспивните песни, които представяме на нашите деца, ще започне да създава нервна стимулация, която развива слуховата кора на мозъка, развивайки  способността им да общуват.

 

Удряйте с капаците на тенджерите и тиганите

С фонова музика, която звучи, децата първо развиват координацията, необходима за удряне на металните съдове, и с развитието на сензорния им кортекс те започват да нанасят ударите в такт. Въпреки че може да е шумно и изнервящ, удрянето с тенджерите и тиганите е фантастичен начин за подобряване на пространственото ориентиране. Изследванията показват, че пространственото ориентиране, заедно с чувството за ритъм, (което неизменно включва слухово и тактилно чувство за такт и броене) ще подобрят математическите способности.

 

Присъединете детето си към детска музикална група

Групите за игра, базирани на музика в ранна детска възраст, предлагат уникален учебен контекст за децата. Песните и дейностите използват ритмични модели, движение, повтарящи се припеви и ехо пеене, за да ангажират младите участници. Малкият мозък в основата на нашия мозък е отговорен за движението и баланса и интересното е, че там се формират емоционалните реакции към музиката. Общо взето, педагозите в ранна детска възраст използват рима и песен, за да научат децата как се конструира езикът. Движението, потропването с крака и танците в ритъм също са добри начини за развитие на моторния кортекс на мозъка.

 

„Ефектът на Моцарт“

Има популярна хипотеза, че слушането на Моцарт ви прави по-умни. „ Ефектът на Моцарт“ се отнася основно до проучване, направено през 1993 г., при което участници, слушащи музиката на Моцарт (вместо на фона на музика за релаксация или на пълна тишина), постигат по-високи пространствено-времеви резултати. Важно е, че пространствено-времевото мислене е изключително активно, когато децата изпълняват задачи по природни науки и математика. Слушането на музика във всякакъв вид предизвиква производството на ендорфин в мозъка, което води до подобряване на настроението и творческото разрешаване на проблемите.

 

Запишете детето на уроци по свирене на някакъв инструмент

Много родители се чудят кога детето трябва да започне да учи първия си музикален инструмент. Важно е, че инструменталното обучение не е свързано с продуцирането на следващия Моцарт или Делта Гудрем. Уроците по музика, дори за най-кратките периоди, са приятни и създават умения за цял живот. Също така е отбелязано, че мозъците на музикантите развиват удебелен префронтален кортекс - техните мозъци всъщност са по-големи. Това е областта от мозъка, която е най-важна за паметта. Едно нещо, което изследователите и музикалните педагози подкрепят, е невероятното въздействие, което има върху развитието на изпълнителните функции като работна памет, обхват на вниманието и когнитивни способности.

Много училища прилагат изследванията на практика, а Куинсланд е водещ с музиката, преподавана в 87% от училищата. Музикалните програми, при които всички ученици учат инструмент за минимум една година, станаха обичайни. Резултатите говорят сами за себе си.

Психолози от Калифорнийски университет проведоха изследване върху деца в предучилищна възраст и доказаха, че тези, които са имали седмични уроци по синтезатор, са подобрили своите пространствено-времеви умения с 34% повече от тези, които не са. Ползите не се изчерпват до тук. Децата развиват фини двигателни умения, четивна техника, слухово разпознаване, устойчивост на вниманието и увеличават  капацитета на паметта си. Всички тези предимства на инструменталното обучение са добри за бъдещето на учениците в класната стая.

Може би никога не сте обмисляли въздействието на музиката върху развитието на мозъка на вашето дете, но и никога не е късно да започнете. Това, че не можете да пеете, не означава, че не трябва. Мозъкът на вашето дете е много по-гъвкав по време на ранна детска възраст и има „прозорец на възможностите“, където намесата е най-ефективна. Ако ангажирате детето си с музикални дейности, тогава изследванията показват, че вие ​​директно му помагате да се настрои за по-високи академични постижения в следващите години.


Източник: Музикален магазин - https://www.muzikalen.bg/

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.