Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Луковици – особености и предимства при отглеждане на луковични цветя

Луковицата е част от стеблото, която е видоизменена под формата на растителен орган, намиращ се в земята, под същинското стъбло и над кор...Луковицата е част от стеблото, която е видоизменена под формата на растителен орган, намиращ се в земята, под същинското стъбло и над кореновата система. Не се среща при всички растения. Цветята с луковици се засаждат предимно пролет и есен. Настоящото четиво разяснява какво представлява луковицата и кои са най-значимите предимства на отглеждането на декоративни растения от луковици.

Какво представляват луковиците

Ако трябва да обясним какво представлява луковицата по най-прост начин, то тя е нещо като растителен пакет, в който се съдържа всичко необходимо за развитието и израстването на едно растение. Основната функция на луковицата е да осигури на цветето достатъчно хранителни вещества, за да може то да оживее в периода, в който все още не е засадено.

Луковицата съдържа в себе си миниатюрно растение, което е заобиколено от месести люспи, осигуряващи му храна и грижещи се за производството на корени.

Цветята с ципести луковици, например нарцис, зюмбюл, лале и декоративен алиум имат суха обвивка, подобна на хартия, която предпазва месестите части от изсъхване. Луковиците, които нямат такава защитна обвивка, както е например при лилията и затова е необходимо те да бъдат поддържани във влажно състояние докато настъпи моментът за тяхното засаждане.

Отглеждане на цветя от луковици – предимства

След като луковицата осигурява най-важния хранителен запас на цветето, то неговите растеж и развитие са на практика подсигурени. Всичко, което е необходимо да направите е да изкопаете дупка в пръстта и да поставите луковицата, след което да я покриете с почва и да полеете. Общо взето засаждането на цветни луковици не изисква кой знае какви градинарски познания или пък специфични умения.

Това означава, че ако сте новак в градинарството е по-лесно да изберете да закупите луковица за засаждането на конкретен вид цвете. Самият шанс за „захващането“ на растението е доста по-добър, отколкото ако се опитате да го отгледате сами от семенце.

Освен това луковичните цветя са едни от най-красивите пролетни декоративни растения, които оцветяват градината в чудесни багри, носещи дъхавост на свежест. Друго предимство е, че то могат да бъдат закупени и онлайн в магазини като Praktis.bg, защото формата им прави доставката лесна и безопасна за растението.

Кои луковични цветя са подходящи за пролетта

Едни от най-обичаните пролетни цветя се отглеждат най-лесно именно от луковица. В групата можем да включим кокичета, лалета, минзухари, зюмбюли, мускари, анемони, хинодокс и нарциси.

 Техните багри са наистина наситени и разкрасяват прекрасно зеленината в градината със своите цветове. Цъфтежът на ранните луковични цветя започва още при топенето на снеговете, последвани от други ранни луковици, осигуряващи няколко месеца красиви багри в градината. Тези луковици се засаждат по средата или в края на есента. В Praktis.bg се предлагат на страхотна цена.

 

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.