Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Възможно ли е да отслабнете от чай? Ще добави ли енергия?

  Ч аят е познат на човечеството от векове. Напитката затопля, тонизира и, според някои сведения, помага за предотвратяване на много заболяв...

 


Чаят е познат на човечеството от векове. Напитката затопля, тонизира и, според някои сведения, помага за предотвратяване на много заболявания. Проверяваме дали това е така от гледна точка на науката и дали е възможно да се пие чайза отслабване с ползи за здравето.

Кофеинът не е ли вреден?

Нека ви успокоим веднага: ако не злоупотребявате с него, тоест пиете две до четири чаши чай на ден (не повече от 400 mg кофеин), няма рискове за здравето (една порция съдържа средно 100 mg кофеин). По-специално, в този случай чаят не предизвиква сърдечни аритмии . В същото време е важно любителите на ободряваща напитка да се чувстват добре: никой не е отменил индивидуалните реакции. Това се отнася както за чая, така и за кафето.

Малки проучвания показват, че ако пиете кофеинова напитка по навик, това може да доведе до скок на кръвното налягане . Но това не е страшно: показателите бързо ще се върнат към нормалното . Но за хора с артериална хипертония и аритмия е по-добре да не злоупотребяват с кофеин: това може да повлияе неблагоприятно на здравето. Не си струва да вземете решение за отказ сами, в зависимост от любовта към чая - по-добре е да се консултирате с лекар.

Има ли полза? 

Все пак какво, но трябва да вземете предвид факта, че повечето от изследванията върху чая и фактите за него по отношение на здравето са резултати от изследвания върху животни, а не върху хора. Потенциално чаят е полезен за здравето поради високото си съдържание на полифеноли, химични съединения, които придават на напитката специален вкус и аромат. Те действат като антиоксиданти, които контролират вредното въздействие на свободните радикали върху тялото. 

 

Смята се, че зеленият чай съдържа повече полифеноли от черния или улонг чай, но проучванията показват, че с изключение на безкофеиновия чай, всички обикновени чайове съдържат приблизително еднакво количество от тези химикали, макар и в различни пропорции. Полифенолите се съдържат и в билковите чайове . 

Ето някои от ползите от кофеина:

·        защита срещу захарен диабет тип 2;

·        намален риск от преждевременна смърт от всякакви причини;

·        превенция на депресия при жените и др.

И така, възможно ли е да отслабнете от чай?

Няма вълшебни храни, които да ви помогнат да отслабнете . Всичко зависи единствено от съотношението на консумираните и изгорените калории. Следователно чаят едва ли ще ви помогне да отслабнете. Но за да даде заряд на жизненост за спортни подвизи, да утоли жаждата, която често се бърка с глад, и е в състояние да стопли.  

Защо върху чашата за чай остават тъмни петна?

Всичко е свързано с химичните съединения в състава на чая и техните реакции. Полифенолите, които придават на чая стипчив вкус и аромат, в течна среда, тоест в чаена чаша, реагират с алкалоиди (теин). Когато напитката се охлади, резултатът от тази реакция се утаява по стените под формата на филм и ивици. 

Как да изберем чай?

Традиционните чайове от растението Camellia sinensis (черен, бял, зелен, оолонг) и мате съдържат кофеин. Черният чай се прави чрез смилане и изсушаване на пресни чаени листа и след това ферментиране, което окислява листата и променя техния цвят и вкус. Oolong е частично ферментирал, докато зеленият чай не е ферментирал. Матча е специален вид зелен чай, в който изсушените листа се смилат на фин прах.

Билковите чайове без кофеин включват екстракти от лайка , мента , ванилия, куркума, джинджифил и плодове. Изборът зависи изцяло от личните предпочитания.

Що се отнася до пакетчетата чай, сашетата съдържат стандартно количество листа за оптимален вкус и са удобни за носене със себе си. Има проучвания, които пораждат опасения относно микропластмасата, открита в торбичките чай. Но засега няма доказателства, че те са вредни за човешкото здраве. 

Как да съхраняваме?

Светлина, топлина, влажност, миризма и въздух са фактори, които трябва да се избягват от тези, които очакват да пият закупен чай и да се наслаждават на всяка чаша. Чаените торбички, подобно на листата, могат да се поставят в херметически затворен пластмасов контейнер. След това го преместете в тъмен килер. Що се отнася до миризмите: чаят ги абсорбира, включително миризмите на други ароматизирани чайове, така че ги съхранявайте отделно. 

Пакетчета чай и листен чай след отваряне се съхраняват около година. Някои обаче могат да се съхраняват до няколко години. Вкусът и препоръките на производителя са най-доброто ръководство по този въпрос.

Изберете чая, който харесвате, съхранявайте го и го варете правилно и не прекалявайте със захарта. Започването на деня с чаша ароматна напитка е един от здравословните навици, които можете да си позволите. Освен това този продукт отдавна е престанал да бъде лукс.

 

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.