Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Как да направите снежна пързалка със собствените си ръце

Карането на ски е един от неизменните атрибути на новогодишните празници. Не отказвайте на децата и себе си такава радост. Постройте си снеж...

Карането на ски е един от неизменните атрибути на новогодишните празници. Не отказвайте на децата и себе си такава радост. Постройте си снежна пързалка и ще си гарантирате забавление и добро настроение за цялата зима. 

Естествено, можете да се спускате с шейни, с найлон, дори с обувки, но за целта трябва да имате добре подготвена пързалка. Представяме Ви ръководство за създаване на пързалка.

Приятно четене!

1. Подгответе всичко необходимо

За да направите пързалка, ще ви трябват не толкова много материали и инструменти. В допълнение към доброто настроение и подходящото време ще ви трябва следното:


  • много сняг;
  • вода от лейка или маркуч;
  • топли ръкавици;
  • големи гумени ръкавици;
  • лопата за сняг;
  • метла;
  • моп с парцал;
  • няколко дъски;
  • строителна шпатула.

2. Облечете се топло и защитете ръцете си

Ще работите на открито няколко часа, така че се облечете топло. В същото време е важно дрехите да не пречат на движението, защото ще трябва да работите с лопата, да се навеждате и активно да се движите.


Тъй като трябва да правите много киша и студена вода, е много важно да се погрижите за защитата на ръцете си. Обикновените топли ръкавици бързо се намокрят, затова върху тях трябва да сложите домакински гумени. Основното е, че те са няколко размера по-големи и не стискат пръстите ви. В противен случай ръцете ви веднага ще замръзнат.


3. Намерете правилното място


Първата стъпка е да изберете правилното място за изграждане на пързалката. По-добре е да изберете безопасно място далеч от пътното платно, пешеходни пътеки, както и стълбове, огради и други препятствия. Освен това трябва да има удобен достъп до изкачването до хълма и свободно пространство до спускането от него.


4. Помислете за размера на пързалката

Когато избирате височината, дължината и формата на пързалката, трябва да вземете предвид кой ще я кара. За деца е подходяща пързалка с височина до 1 м, а за по-големи деца можете да изградите по-висока конструкция - 1,5–2 м. Имайте предвид обаче, че в този случай ще ви трябва повече пространство за плавно спускане.

Също така е важно да не прекалявате с ъгъла на наклон. За бебета е достатъчно 20 °, за по-големи деца - 20–30 °. Не е желателно да се организира наклон над 40 °: ще бъде просто опасно да се кара от такъв стръмен хълм.


Ширината се избира въз основа на това какво ще карат децата. За обикновени ледени къщи е достатъчно 80-90 см, за тръбни чийзкейкове - 1-1,2 м. И в двата случая е необходимо да се осигури пързалката със страни от 15 до 30 см височина, за да не излети от пистата.


5. Обмислете формата

Правата пързалка е доста скучна. Това може да се направи само за най-малките деца. Препоръчително е да осигурите поне един завой в края на спускането, но е по-добре да направите няколко по цялата траектория. С помощта на зигзаг можете лесно да заобиколите препятствията в тясна зона и да пренасочите движещите се в другата посока.

6. Оформете пързалка

Сега е време да започнете да създавате основата на пързалката. Необходимо е да хвърлите куп сняг с лопата, внимателно да уплътните всеки слой и да придадете на конструкцията форма на пързалка с желания наклон и завои. Най-добре е да направите това по време на размразяване или при лека слана от около 2-3 ° C, когато снегът е лепкав и добре уплътнен.

Основата на пързалката трябва да е възможно най-здрава и плътна, за да може да издържи цяла зима. В противен случай ще трябва да го възстановявате след всяко размразяване. Ако има малко сняг или не искате да се забърквате, можете да използвате рамка от дъски, палети, стълби или стари гуми, добре покрити със сняг.


7. Нивелирайте пързалката

За най-добро плъзгане наклонът на пързалката трябва да е възможно най-равномерен и гладък. Последното може да се постигне при по-късно изливане, но е необходимо да се премахнат всички неравности и ями дори на етапа на формоване на конструкцията.


За да направите това, спускането се изравнява и набива с лопата или дъска. Почистете с метла и отрежете стърчащите ледени късове с шпатула. Вдлъбнатините и падините са покрити със сняг и също така добре набити.


8. Скулптирайте страните

За да не излетите от пистата, трябва да направите защитни брони от двете страни на спускането. Удобно е да ги формовате от снежната маса, която се получава чрез изливане на сняг в кофа със студена вода.

Снегът, наситен с влага, прилича по консистенция на нещо средно между глина и пластилин.

Директно с ръце в ръкавици от тази маса е необходимо да се оформят страни с височина 15–30 cm от двете страни на спускането. Те трябва да бъдат внимателно заоблени и изгладени, докато снегът замръзне. При завои страната по външния радиус трябва да е по-висока и по-здрава, за да не излети от хълма.


9. Направете платформа и стъпала


На върха на хълма трябва да се оборудва плоска платформа с размери приблизително 1 × 1 m, за да можете спокойно да седнете на лед или тръба преди спускане. Този пластир се изравнява с лопата или дъска и се набива добре. Мястото трябва да бъде оградено със здрави страни с височина 40–50 см, което ще предпази от падане от хълма. 

10. Полейте пързалката с вода, за да се получи лед

Пързалката е почти готова, остава само да я запълните, превръщайки повърхността на склона от снежна в ледена. По-добре е да направите това на следващия ден или един ден по-рано, И за предпочитане това да стане при слана.


Топлата вода няма да работи: ще разтопи снега и ще остави дупки. Затова оставете напълнената кофа в снежна преспа за няколко минути и хвърлете малко сняг. Когато на повърхността започне да се образува ледена кора, можете да премахнете снега и да се захванете за работа.


Напълнете пързалката, страните, стъпалата и краят на спускането следва от лейката, като внимателно разпределяте течността по склона. Всички ями, които се образуват след изливането, трябва да се напълнят с мокър сняг и да се пролеят отново.


Може обаче да се използва и гореща вода, но по малко по-различен начин. Необходимо е да вземете моп с парцал, след което да го напоите с вода и да го преместите по склона. Така горещата кърпа ще разтопи горния слой сняг, превръщайки го в гладка ледена кора.


Бързането при пълнене е неуместно. По-добре е да пролеете малко няколко пъти и да постигнете не само идеално гладка, но и здрава повърхност. За да може пързалката да издържи цяла зима, слоят лед трябва да е поне 5 см.Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.