Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

4 нетрадиционни средства за борба със стреса

1. Носете дъвка със себе си Самото дъвчене на дъвка, разбира се, няма да реши проблема с хроничния стрес. Въпреки това, той може леко да нам...

1. Носете дъвка със себе си

Самото дъвчене на дъвка, разбира се, няма да реши проблема с хроничния стрес. Въпреки това, той може леко да намали вредното му въздействие. Три фактора са в основата на този ефект.


Дъвката разсейва. Проучванията показват, че монотонното движение на челюстите отклонява вниманието на човек от трудни мисли или неприятни ситуации като задушно задръстване. Като цяло всяка храна ще свърши работа тук, не само дъвка. Но хроничният стрес повишава апетита, така че ако го „захващате“ с истинска храна през цялото време, може да срещнете преяждане. За да избегнете това, просто позволете обичайната дъвка без захар.

Може да понижи нивата на кортизола. Стресът се причинява от хормона кортизол. Той от своя страна повишава нивото на глюкозата в организма, което ни прави по-енергични. При хроничен стрес хормонът продължава да се произвежда в малки количества, дори когато всичко е спокойно наоколо, а с него и глюкозата. Следователно стресът е един от факторите за развитието на диабет. Дъвката може да понижи нивото на кортизол в слюнката и следователно на глюкозата. Така че ще бъде по-лесно за човек да постигне чувство за баланс. Вярно е, че в този случай е желателно да изберете продукт без захар.

Насърчава производството на серотонин. Продължителното ритмично дъвчене увеличава количеството на 5-HTP (5-хидрокситриптофан) в мозъка, вещество, без което е невъзможен синтезът на серотонин. А той от своя страна е точно отговорен за усещането за щастие. Учените все още не разбират напълно този механизъм, но има изследвания, които разкриват пряка връзка между процесите.

2. Започнете да рисувате, пеете или танцувате

Всяко изкуство помага в борбата със стреса, независимо дали е рисуване, музика, танци или театър. Арт терапията се използва от психолозите при работа с хора, преживели тежки емоционални сътресения – тежко заболяване, загуба на близки, природни бедствия. Няма значение на какво ниво са творческите способности на човек.


Например, рисуването може да понижи нивата на кортизол - всичко, което трябва да направите, е да отделите 45 минути на ден за тази дейност. Освен това отвлича вниманието от тъжните мисли. Слушането на музика се свързва с нормализиране на сърдечната честота и кръвното налягане, което също намалява нивата на кортизола и подобрява съня. А танците например повишават нивото на ендорфините в организма. Всяка физическа активност обаче е подходяща за това.


Ако все още нямате време да се запишете в театрално или танцово студио, можете да започнете с книжки за оцветяване за възрастни - те също могат да намалят нивата на тревожност. А ако няма под ръка, просто погледнете готовите фрактални картини. Според някои доклади тази практика може да помогне в борбата със стреса.


3. Играйте

Всеки формат е подходящ - десктоп, викторини, куестове, видео игри. Тайната на метода е не само в разсейването, но и в социалното взаимодействие. Излизането с приятели и смехът обикновено подобрява и настроението ви. Според изследвания обикновените игри на конзола или смартфон работят дори по-добре от специалните приложения за релаксация и облекчаване на стреса. Това е така, защото те преподават нови умения, помагат да се отпуснете, да отвлечете вниманието от проблемите и да върнете чувството за самоконтрол.

4. Разсейвайте се със силни усещания

Имали сте тежък работен ден или сте гледали новините и сте останали шокирани? Не трябва да превъртате дълго време в главата си какво се е случило, по-добре е веднага да преминете към нещо друго. Разсейването е един от основните механизми за справяне с краткотраен стрес.

За да изместите фокуса на вниманието, опитайте се да изпитате някакво необичайно и ярко усещане. Например, изяжте резен лимон, отхапете люта чушка, дръжте кубче лед в ръцете си, слушайте силна музика или гледайте забавни видеоклипове. Това ще отклони вниманието на мозъка от вътрешни проблеми към сетивата.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.