Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Интересни факти за зайците

Зайците имат огромен брой врагове. Те се унищожават от милиони всяка година. Защо зайците все още не са унищожени? Просто е - тези животни с...
Зайците имат огромен брой врагове. Те се унищожават от милиони всяка година. Защо зайците все още не са унищожени? Просто е - тези животни се размножават невероятно бързо. Те живеят на почти всички континенти на нашата планета, с изключение на Антарктида и Австралия.

Основният начин за защита на заека е полетът. Животното е в състояние да ускори до скорост от 50 километра в час само за 5 секунди. А максималната скорост е над 70 километра в час. Освен това заекът прави скокове с дължина 3-4 метра. Вярно е, че някои ловци твърдят, че понякога зайците могат да се защитят с остри нокти. И дори да причини сериозни щети на хищника.

Задните крака на заека са много по-дълги от предните, всеки знае това. Но не всеки знае, че левият и десният му крайник също са неравномерно развити. Това увеличава шансовете на заека да избяга, той не бяга направо, а на зигзаг. Би било по-правилно да наречем заека не кръстосан, а плох.

Зайците наистина са в състояние да нокаутират изстрела с предните си лапи. Така те комуникират с близките си, например обявяват, че тази територия вече е окупирана.

Зайците предпочитат растителна храна. Не винаги обаче. Ако ловецът не е хванал птицата в примките навреме, тогава заекът може да я изяде.

Зайците, живеещи на север, имат много по-къси уши от техните южни събратя. Това се дължи на факта, че с помощта на ушите животното регулира телесната температура. При горещо време излишната топлина се отделя от тялото през ушите, което помага да се избегне прегряване. В дъждовно време заекът притиска ушите си плътно към главата си, така че капките вода да не попаднат вътре: това може да причини настинка.

Създателите на филма "Диамантената ръка" дълго време мислеха каква непретенциозна песен да изберат за своята картина? Текстът е предложен от младия поет Леонид Дербенев, а музиката е написана от Александър Зацепин. И Юрий Никулин изпя „Песента за зайците“, който чудесно изигра ролята на Семьон Семенович Горбунков. Веднага след като филмът беше пуснат, песента веднага стана популярен хит.

Паметникът на заека, който спаси поета Александър Сергеевич Пушкин, е издигнат през 2000 г. в село Михайловское близо до Псков. През декември 1825 г. Пушкин решава да отиде в Санкт Петербург, но заек претича през пътя пред шейната. Суеверният поет решил да отложи пътуването. Както се оказа по-късно, по това време в Санкт Петербург избухна въстание на декабристите, много от които бяха близки приятели на Пушкин. Ако беше в столицата, можеше да сподели съдбата на участниците в събитията на Сенатския площад.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.