Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Науката за любовта: как се изграждат взаимоотношенията

Изглежда, че вашите романтични отношения са се подобрили, но след известно време започва нов спад. И това е добре, защото хората се променят...Изглежда, че вашите романтични отношения са се подобрили, но след известно време започва нов спад. И това е добре, защото хората се променят. Въпреки скоростта на промяната, все още има компоненти, които трябва да обичаме, които са описани от американския психолог Робърт Стърнбърг. В открита лекция от Факултета по психология на висшето училище „Учебна среда“ в рамките на проект „В околната среда“ той говори за феномена на любовта от гледна точка на науката и разгледа процеса на формиране на любовта отношения.

Интимност: връзка, доверие, грижа, уважение, споделяне, състрадание.

Страст: силна нужда да бъдете с човек, притежание, неспособност да си представите живота си без партньора си.

Ангажимент: решението да бъдеш винаги с човек, въпреки всички възможни проблеми.

Всеки компонент на любовта се проявява по различно време. В детството се учим на интимност – създаваме първите приятели, с които споделяме тайните си. Чувството на страст обхваща в юношеството. В периода на първите любови ние губим главата си и напълно се разтваряме в обекта на нашите желания. Задълженията ни изпреварват в живота на възрастните.

В една връзка компонентите на любовта могат да бъдат представени еднакво или един компонент може да доминира - триъгълникът може да бъде балансиран или небалансиран.

Включване в отношенията

Ако човек наистина е въвлечен в една връзка, тогава той полага усилия да ги поддържа и развива. Това се изразява в интимност, страст и ангажираност, така че можем да използваме любовния триъгълник, за да преценим ангажираността в една връзка.

Когато човек е във връзка, всички компоненти на любовта са на правилните места: интимност, страст и ангажираност са на правилното ниво, така че се образува триъгълник с необходимата форма.

Възможна е ситуация, когато на човек му липсва интимност, страст или не е доволен от задължения. Има желание да получите повече, отколкото имате в момента - това е характерно за недостатъчно участие.

Как компонентите се променят с времето

В началото на една връзка, когато за първи път се опознаете, интимността нараства, но в определен момент достига плато. Това е неизбежно, така че за всички двойки в този момент възниква въпросът: могат ли да възстановят интимността на предишното ниво или са доволни от сегашното ниво?


Страстта, подобно на интимността, нараства в началото на една връзка. Той действа като мотивация, така че с течение на времето, както всяка друга мотивация, изчезва. Възможно е също така да гледате на страстта като на зависимост, която става все по-трудна за задоволяване с течение на времето: ако в началото една чаша кафе ви ободрява и ви дава сила, то след време ще ви трябват две чаши кафе, за да постигнете този ефект.

Промяната във времето е характерна не само за компонентите на любовта, но и за някои от нейните атрибути. С течение на времето значението на взаимоотношенията нараства:

  • обмен на ценности;
  • желание за промяна в отговор на исканията на партньора;
  • готовност да толерирате недостатъците на другия;
  • сходство на религиозните вярвания.


От своя страна интересът един към друг намалява, значението на комуникацията с родителите на партньора намалява и партньорите са по-малко склонни да се изслушват внимателно един друг.


Имидж на идеалния партньор

Всеки от нас има идеи за това как би искал да види своята сродна душа: как трябва да изглежда, как да се държи и т.н. Проблемите на хората възникват поради несъответствие между това, което искат и това, което имат: представите за нашия идеален партньор не съвпадат реалност.

Изучавайки връзката между истински и идеален партньор, Р. Стърнберг стигна до следните изводи:

Опитната симпатия и любов не зависят от идеалните представи за партньор.

Вашето удовлетворение от една връзка не зависи от това как се чувствате към партньора си, а от разликата между това, което искате от вашата половинка и това, което получавате.

Най-често вашите представи за мислите и желанията на партньора ви не съвпадат с реалността.

Вашето щастие в една връзка не зависи от мислите и желанията на вашия партньор.

Няма много връзка между това как партньорите се чувстват във връзката и как се чувстват.

Разликите между представата за идеален партньор и истински партньор са в много отношения по-важни от самия партньор.

Любовта е като приказка

Любовните истории са навсякъде около нас. Срещаме ги във филмите, в литературата, в реалния живот. Наблюдаваме отношенията на нашите родители, приятели и, разбира се, нашите взаимоотношения.

Нашите преживявания и нужди формират определен модел в съзнанието ни, концепцията за връзката, която търсим – любовна история. Любовните истории играят огромна роля в живота ни, но тъй като се възприемат на несъзнателно ниво, хората често не забелязват тяхното влияние.

Характеристики на любовните истории:


  • Любовта, като всяка история, има начало, среда и край. Краят често може да се предвиди от самото начало.
  • Любовните истории не са постоянни, те се пишат, преработват и пренаписват.
  • Всички представяния на взаимоотношения се филтрират през истории.
  • Ние оформяме собствените си истории и определяме какво означава любовта за нас.
  • Всеки човек има цял набор от любовни истории.
  • Любовните истории имат своя собствена йерархия. Някои истории означават повече за нас от други.


Историите сами по себе си не са правилни или грешни. За тях е необходимо да се използва концепцията за съвместимост - вашите истории с партньор може да са или да не са съвместими.


Вашите истории с партньора ви никога няма да бъдат идентични.

Когато срещнем човек, ние се опитваме да формираме отношение към него въз основа на нашите любовни истории.

За да се променят отношенията, трябва да се промени самата история. В противен случай ще се борите не с причините, а с последствията.

Всяка история има две роли. Ролите могат да бъдат симетрични или асиметрични.

Има популярни и непопулярни любовни истории.

Популярни любовни истории:

История на пътуването - Партньорите виждат връзката като пътуване, което предприемат заедно.

Историята на градината - историята се основава на идеята, че взаимоотношенията трябва постоянно да се поддържат и развиват.Историята на жертвата - в такива истории единият партньор постоянно жертва нещо в името на другия.

Историята на демократичното управление е равенството на партньорите в отношенията.

Историческа история - за партньорите миналото играе голяма роля, което се отразява на настоящето. Събитията от миналото никога няма да изчезнат и винаги ще напомнят за себе си.

Хумористични истории - партньорите не приемат нищо твърде сериозно, а хуморът е начин за решаване на всички проблеми.

Непопулярни любовни истории:

Страшна история - единият от партньорите тероризира другия партньор - жертвата.

Историята на "колекцията" - изборът на партньор се основава на критериите на "колекцията" от предишни партньори.

История на автокрацията – Единият от партньорите има цялата власт във връзката.

История на играта - Историите са базирани на конкуренция. В тези истории има само победители и губещи, ако единият партньор се приближава до победа, тогава другият се приближава до загуба.

Научнофантастична история – в подобни истории човек или търси много странни партньори, или самият той се чувства отчужден и търси някой, който да го приеме като такъв.

Двойките са най-щастливи, когато любовните им истории съвпадат. Добрите взаимоотношения не отнемат толкова много, колкото си мислим. Успехът на една връзка се основава на съвместимостта на любовния триъгълник и любовните истории - ако търсите едно и също нещо, връзката ви ще бъде силна и надеждна. Важно е да разберете своите желания и тези на партньора си и да се уверите, че съвпадат.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.