Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Интересни факти за коридата

Смята се, че бикоборството се е появило в древността. Иберийците, които са живели на територията на съвременна Испания, са убивали бикове за...


Смята се, че бикоборството се е появило в древността. Иберийците, които са живели на територията на съвременна Испания, са убивали бикове за ритуални цели. Постепенно коридата става популярна сред другите народи на Средиземноморието.

Дълго време в бикоборството са участвали и мъже, и жени. Но в началото на ХХ век на нежния пол е забранено да участва в това кърваво забавление. Жените се бориха срещу несправедливостта дълго време и успяха да постигнат правото да излязат отново на арената през 1974 г.

През Средновековието само представители на привилегированите имоти излизаха да се бият с бикове, рицар се появяваше на кон на арената и в битка с ядосано животно се опитваше да покаже своето умение и смелост. Но в началото на 18 век французинът Филип V идва на испанския престол, обявявайки коридата за дивачество и безсмислена жестокост. Знайте, че веднага загуби интерес към това хоби. А бедните просто нямаха пари да си купят кон, затова излязоха да се бият пеша.

От средата на 18 век се води подробна статистика на произшествията на арената. През годините жертви са станали около 700 тореадори. Обучението в изкуството на бикоборството започва на 10-годишна възраст. Но тореадорът може да излезе на арената едва когато навърши пълнолетие. Но, разбира се, има и изключения. Хайро Мигел например уби първия си бик на осемгодишна възраст.

Първият руснак, участвал в корида, е Роман Карпухин. Той се появи на арената под псевдонима Ф


инито де Моску, което на испански означава „изискан московчанин“.

Бикоборците в Испания са много уважавани и много известни спортисти или звезди от шоубизнеса могат да завидят на доходите на най-добрите от тях. Например, известният тореадор Ел Хули е спечелил около 7 милиона евро през 2005 г. За всяко излизане на арената той получаваше по 270 000. Разходите на тореадорите обаче също са сериозни. Така например костюмът, с който излизат на бой, струва около 3000 евро.

За участие в битките биковете се отглеждат в специални ферми. Животните се появяват на арената на възраст 4-6 години.

Всяка година в Испания има улична корида. Смисълът на това забавление за възрастни и много опасно е да можете да избягате от разярен бик. Много от участниците в тази „надпревара“ скоро се озовават на болнични легла.

Въпреки факта, че бикоборството е част от испанската култура, защитниците на животните все повече се борят за забрана на това кърваво зрелище. И дори да постигне известен успех. По тяхно искане бикоборството е забранено в Барселона и на Канарските острови.

Но в Португалия коридата е по-хуманна, тук е забранено да се убиват бикове на арената. Това става в помещение под трибуните, но често се случва животните да бъдат върнати във фермата.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.