Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Слънцето ли е отговорно за глобалното затопляне?

Слънцето е виновно за глобалното затопляне на климата на Земята, а въглеродният диоксид практически не оказва влияние върху този процес, каз...

Слънцето е виновно за глобалното затопляне на климата на Земята, а въглеродният диоксид практически не оказва влияние върху този процес, казва Хабибуло Абдусаматов, ръководител на лабораторията за космически изследвания на Главната (Пулковска) обсерватория на Руската академия на науките.


Наблюдаваното глобално затопляне изобщо не се дължи на емисии на "парникови" газове в атмосферата, а на необичайно високо ниво и продължително, почти през целия минал век, увеличаване на интензивността на енергията, излъчвана от Слънцето, каза той в интервю за РИА Новости.


Според него учените са взели проби от лед от дълбоки (повече от три километра) кладенци в Антарктида и Гренландия. След като изследвали пробите, те открили, че значителни колебания в съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата и затоплянето на климата са настъпили дори в прединдустриалната ера, в отсъствието на индустриална човешка дейност. „В същото време беше установено, че дори значително увеличение на съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата никога не е предхождало затоплянето на климата на Земята, а напротив, винаги е следвало повишаване на температурата. Тоест дори значително натрупване на въглероден диоксид в атмосферата практически не води до повишаване на температурата на Земята “, каза Абдусаматов.


Според него това доказва, че наблюдаваното увеличение на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е следствие главно от повишаване на температурата на водата в океаните, поради увеличаване на интензивността на слънчевата радиация. Следователно широко разпространената гледна точка за определящата роля на човешката промишлена дейност в глобалното затопляне на климата се формира в резултат на замяната на причината със следствието.


Той също така опроверга твърдението, че въглеродният диоксид играе ролята на "парниково стъкло" в атмосферата, което предава слънчевата радиация към Земята и ограничава бягството на инфрачервените лъчи, излъчвани от планетата, в космоса. „Придаването на земната атмосфера на свойствата на „парников филм“ не е научно обосновано“, казва Абдусаматов.


Теорията на парниковия ефект, според него, не взема предвид ефективния пренос на топлина към външните слоеве на атмосферата: „Обемите на нагрятия въглероден диоксид, които стават по-леки поради разширяването, се издигат до горните слоеве на атмосферата. атмосфера и отдават абсорбираната топлина там.


Ученият подчертава, че напълно неочакваното за климатолозите охлаждане на горните слоеве на Световния океан е ясно доказателство, че глобалният топлинен максимум на Земята вече е достигнат и със сигурност ще последва дълбоко охлаждане след затоплянето. Количеството енергия, идваща от Слънцето към Земята, намалява от средата на 90-те години на миналия век. Той ще достигне минимум приблизително до 2040 г., което ще доведе до необходимо дълбоко охлаждане на климата на Земята - климатичен минимум - до 2055-2060 г. Той отбеляза, че охлаждането може да е подобно на това, наблюдавано през 1645-1715 г. в цяла Европа, в Северна Америка и Гренландия по време на минимума на слънчевата активност на Маундер.


„В Холандия всички канали замръзнаха, а в Гренландия, поради напредването на ледниците, хората бяха принудени да напуснат част от селищата. В Лондон в онези години замръзна Темза, а в Париж – Сена”, каза ученият. Според последните проучвания това състояние ще продължи около 50 години и едва в началото на 22 век температурата на Земята отново ще започне постепенно да се повишава. Следователно все още няма нужда от Протокол от Киото, а действието му трябва да се отложи поне със 100 години – понижаване на глобалната температура на Земята ще има, без да се ограничават емисиите на „парникови“ газове от индустриализираните страни“, Абдусаматов вярва.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.