Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

12 правила за водене на цивилизован разговор

Всичките 12 правила за водене на цивилизован разговор са написани от английски адвокат Матю Хейл през 1692 г. Днес думите му са по-актуални ...Всичките 12 правила за водене на цивилизован разговор са написани от английски адвокат Матю Хейл през 1692 г. Днес думите му са по-актуални от всякога. Приятно четене!

1. Не лъжeте

Лъжата е голямо престъпление срещу човечеството. Общество без истина е несигурно общество. Лъжата вреди на говорещия: тя не само го засрамва, но и причинява пристрастяване, което затруднява човек да каже истината, дори когато иска. С течение на времето самият говорещ не разбира кога лъже.

2. Не говорете за неща, които не разбирате

Стойте далеч от ситуации, в които лъжите могат да излязат от устата ви случайно. Не твърдете това, в което не сте сигурни. Бъдете предупредени, ако това, за което говорите, е само предчувствие или мнение.


3. Бъдете лаконични

Не се срещайте напразно. По-добре е да казвате малко, без да се лишавате от възможността да слушате другите и да попивате техните знания, мъдрост и опит.


4. Бъдете дискретни

Не викайте по време на разгорещен спор, дръжте се под контрол. Заглушете опонента си не с шум, а със здрав разум.5. Не прекъсвайте

Никога не прекъсвайте човек, когато говори. Слушай го. По този начин ще го разберете по-добре и ще можете да дадете по-последователен отговор.

6. Премервайте думите си 

Ако не си помислил в началото, млъкни. Претеглете значението на това, което искате да кажете, и решете израза, с който искате да го кажете. Безразсъдните хора не мислят, докато не започнат да говорят. Или мислят, но след като кажат.


7. Следете за недостатъците на неприятните хора.

Ако сте в компанията на суетни и нахални хора, обърнете внимание на недостатъците им и бъдете внимателни. Така можете да избегнете техните грешки както в разговора, така и в поведението като цяло.


8. Не се самохвалете.

Не се хвалете и не се съдете. Ако само езикът ви може да ви хвали, това е знак, че репутацията ви е ниска и бързо пада.


9. Не говорете лошо за отсъстващите

Ако някой от вашия социален кръг не е наоколо, опитайте се да говорите само добри неща за него при всяка възможност. Никога не говори лошо за някого, ако не го заслужава. Единствените изключения са ситуации, в които такива разговори могат да помогнат на човек да стане по-добър или да защити другите.10. Не се шегувайте с несъвършенствата

Не се подигравайте и не осмивайте природните недостатъци на човека. Това поведение оставя много лошо впечатление.


11. Внимавайте с негативните изказвания.


Опитайте се да не упреквате никого, да не заплашвате и да не произнасяте злобни думи в ничия посока. Ако трябва да посочите грешка, опитайте се да го направите без упреци, така че човекът да не се чувства неприятно. В противен случай укорът няма да помогне по никакъв начин, а само ще разстрои човека и евентуално ще го настрои срещу вас.


12. Не се ядосвайте

Ако човек е пламенен и ви казва не най-приятните думи, тогава е по-добре да го съжалявате и да не изпадате в ярост. Мълчанието или много учтивият отговор е най-добрият отговор на подобно поведение. Те или ще смекчат извършителя на рекламата и ще го накарат да се покае, или ще станат наказание за него. Във всеки случай учтивостта и невъзмутимостта ще ви спестят нервите, както и ще ви осигурят репутация на мъдър и сдържан човек.


Публикацията достига до Вас благодарение на ...  Viseo


Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.