Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-НОВОТО

latest

Как да правите бакасана, за да развиете силата на ръцете и баланса

 Какво е Бакасана Бакасана, или Поза на жерава, е акцент върху правите ръце, при които краката са свити и повдигнати от пода, а коленете опи...

 Какво е Бакасана

Бакасана, или Поза на жерава, е акцент върху правите ръце, при които краката са свити и повдигнати от пода, а коленете опират на раменете близо до подмишниците.Бакасана

Кадър: Раминара / YouTube

Това трудно упражнение често се бърка с друга йога асана, какасана или поза на врана. Позициите наистина са сходни: и двете включват стойки на ръце и повдигане на свити крака, изискват добро чувство за баланс, сила на раменете и основната мускулатура.


В същото време при бакасана ръцете са напълно изпънати в лактите, а коленете не лежат върху раменете, а само се опират в тях в областта на подмишниците. Поради това позата на крана изисква много по-голяма подвижност на ставите на китката.


Бакасана и Какасана

Кадър: Раминара / YouTube

Може да отнеме месеци или дори години, за да овладеете поза, но можете да започнете на всяко ниво на фитнес.


Защо да правите Бакасана

Тази поза помага:


Изградете мускулна сила в горната част на тялото. По време на изпълнението на Bakasana големи и малки гръдни и предни зъбни, делтоидни и трицепсни мускули на раменете работят в статика. Всъщност всички мускули на горната част на тялото са в напрежение.

Укрепване на мускулите на тялото. Въпреки че тежестта на тялото е върху ръцете в поза жерав, коремните мускули са силно напрегнати, за да поддържат тялото в желаната позиция.

Подобрете баланса и контрола на тялото. Ще научите как да балансирате на ръцете си и да коригирате стойката си, така че да е възможно най-стабилна.

Ако сте в състояние да издържите поне няколко секунди в бакасана, не е преувеличено да ви наречем добре трениран човек.


Кой не трябва да прави Бакасана

Ако имате проблеми с китките, лактите или раменете, правенето на бакасана и дори подготовката за нея може да ги влоши и да доведе до претоварване и нараняване.


Също така си струва внимателно да изпълнявате позата с много наднормено тегло, тъй като в този случай натоварването на ръцете и лактите се увеличава.


Какви упражнения да правите, за да се подготвите за бакасана

Може да отнеме няколко месеца, преди да можете да преминете към овладяването на трудна асана. Ето няколко упражнения, които ще ви помогнат да подготвите тялото за позата на жерава и да я овладеете без нараняване.


Поза врана

Тази асана ще ви научи да поддържате баланс, ще укрепите ръцете и раменете си.


Застанете с крака на ширината на бедрата, спуснете се в дълбок клек и разтворете коленете си настрани. Можете да поставите блокче за йога или сгънато одеяло под петите си, за да задълбочите позата.


Поставете дланите си на пода на малко разстояние от краката си и огънете лактите. Разтворете пръстите си настрани, като направите "жабешки крак". Притиснете коленете към задната част на раменете (към трицепсите) и плавно прехвърлете телесното си тегло върху ръцете си, докато леко повдигате таза нагоре.


Почувствайте как по-голямата част от тялото се държи на ръцете, а краката са практически освободени от товара. Оставете на пода само пръстите на краката, а когато се почувствате по-уверени, откъснете и тях.

Няма коментари

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.